Livet som hundeoppdretter
Veldig mange hundeeiere ønsker seg valper, og tenker at de kanskje skal bli hundeoppdrettere. Men dette er ikke et valg du bør ta over natten, for det er et stort ansvar å avle hunder. Ansvaret er ofte ekstra stort når det gjelder rasehunder, for mange rasehunder er utsatt for arvelige helseplager. Du bør også tenke på hva du skal gjøre dersom du ikke får solgt alle valpene. Har du i så fall mulighet til å beholde dem selv? For den muligheten er absolutt til stede.
Valpeoppdrett er kostbart
Det koster penger å ha hund, og det koster naturligvis enda mer å ha en hund med valper. En drektig tispe og nybakt mor trenger ekstra oppfølging både før og etter fødselen. Deretter sitter du med en haug med valper som også krever mat og stell. Ja, hundemor gjør mye av jobben i starten, men etter hvert som valpene vokser til, blir det også mye arbeid på deg.
Seriøse oppdrettere trenger erfaring
Noen hundeeiere tror de blir oppdrettere bare ved å kjøpe en tispe og la den møte en hannhund. Men du bør virkelig ha lang erfaring med hunder før du begynner å avle valper. Du må kjenne rasen godt, og også være klar over hvilke helsemessige utfordringer rasen kan ha. Sørg for å gi valpene gode gener, gjennom å avle på helse – ikke på utseende. Det er lurt å få råd fra erfarne oppdrettere. Kanskje du til og med kan jobbe for en oppdretter først, før du begynner å avle på din egen hund. Snakk for eksempel med oppdretteren du selv kjøpe hund fra.
Finn kjøpere først
Det er lurt å sjekke markedet før du lar hunden din få valper. Klarer du å finne mange interesserte kjøpere før hundene parer seg, er det mindre sjanse for at du ender opp med usolgte valper etterpå. Men vær kresen når du velger hundekjøpere. Ikke selg valpene dine til hvem som helst. Still krav til valpekjøperne dine.